learn-how
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ra
 
CALENDAR/Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
COUNTER/Szmll
Induls: 2007-11-15
 
LINKS/Linkek
 
SMS-HIRDETFAL
 
NEWS,ARTICLES/Hrek,cikkek
NEWS,ARTICLES/Hrek,cikkek : Sztzs Heston Blumenthalnl

Sztzs Heston Blumenthalnl

  2011.02.16. 21:25


Egy cikk a Bvs szakcs blogrl.

 


(Retekravioli osztrigval, fot: Fat Duck PR)


(Szardnia tsztszorbettel, fot: Fat Duck PR)


(Csiga-porridge, fot: Fat Duck PR)

 

 


Sztzs Heston Blumenthalnl

2011.02.13. 11:58 MBTBD


 

Htfn reggel csendes, de ersen szeles a vidk. Angliban nincs is ebben semmi meglep.

A londoni Paddington Stationrl flra vonatozs Maidenhead lloms. Innen tz perc Bray, taxival.

Molnr Mrk (Head Chef, Cocoon Restaurant, London) lmny- beszmolja Brayben tett munkaltogatsrl.

Fot: Fat Duck PR

A pakisztni taxisofr tkzben lnken helytelenti a talibnok tevkenysgt hazjban, kzben nagyon sokat forgatja a fejt, majd hirtelen csikorogva fkez egy les kanyarban. Egy kis falu kzepn lltunk meg, egy kicsi, szrke hz eltt.
 
"Fat Duck
!" – bk r az ablakra, s mly tisztelettel blingat. "! – mondom magamban. – Jl nznk ki. A vilg egyik legjobb tterme, csak gy, puccos forgajt s libris ports nlkl… ?"



Aztn benyitok a fakapun, amit lthatan a szentendrei skanzenbl klcsnztek ki (kopogtatni nem rdemes, olyan vastag). s uramfia: valban tterem, elegns recepci van mgtte. Egy jl, de nem tlltztt fiatal n ers francia akcentussal dvzl, s kzli (kb.) a kvetkezt: „det vonnk az tsza mszik ldalan, a lboratorrrba”.

Mint ksbb megtanulom, “az utca msik oldala” errefel kultikus szllige vagy ehhez hasonl: nem telik el t perc, hogy ne hangzana el valamelyik konyhn ilyen vagy olyan sszefggsben.

A Fat Duck 

Heston Blumenthal Kvr Kacsa nev zszlshajja tbb ve visel hrom Michelin-csillagot. A sztzsols sorn lehetsgem nylt arra is, hogy parnyi konyhjn kls szemllknt vgignzzek egy szervizt. Minden vendg ugyanazt a sokfogsos, rendkvl munkaignyes degusztcis ment kapja – lland telt hz mellett, flnyes grdlkenysggel.

(Order of the British Empire by Her Majesty the Queen, 2006, fot: Fat Duck PR)

Hogy minden stimmeljen, a konyhbl monitoron figyelik az asztalokat, s ha brhol trtnik valami (mosd, horribile dictu telefon- vagy cigarettasznet), akkor visszatartjk a kvetkez tnyrt. Ezt a rendkvli teljestmnyt akkor rtjk meg, ha tltjuk, milyen httrrendszer mkdik mgtte.


(A Fat Duck bellrl, fot: Fat Duck PR)

A Heston Blumenthal-fle szakcslom-birodalom

Hind’s Head Pub      Fat Duck                    Studio Kitchen 
(mrtsszekci is)     (nitrognterminl is)   (paradicsomi llapotok is)


                         \                  I                        /
                           \                I                      /
                             \              I                    /
                               \            I                 /
                                 \          I               /

  Prep Kitchen             Development Kitchen      Chocolate Room
elkszt konyha             labor                               csokoldgyr

Take a Walk on the Other Side

Hogy is kerltem ide? gy trtnt, hogy vek ta dolgoztam sous chefknt a Zumban (az egyik legjobb Japnon kvli japn tterem Eurpban), s az egyik trzsvendgnket gy hvtk: Heston Blumenthal. Vagyis a kt tterem j viszonyt polt egymssal. Egyszer Rainer, a Zuma  egyik tulajdonosa megkrdezte, nem akarok-e a Fat Duckban sztzsolni egy kicsit. Dehogynem, mondtam.

Ha a laboratriumba akarunk eljutni, akkor az “utca msik oldala” annyit jelent, hogy az tterembl kilpve t kell kelni az ttesten, ott jobbra fordulunk, msfl percet stlunk, kis fldtra lekanyarodunk. Kedves viktorinus plet trul elnk (rgen hotel volt), krtte hatalmas parkol.

A kapun belpve fel kell kaptatni egy ltraszeren meredek lpcsn, s ott jobbra nylik a laborator - elkelbb nevn Kutats Fejlesztsi Kzpont (R&D). Mg a labor s a csokoldgyr az emeleten van, a fldszinten elkszt konyha mkdik.


(Retekravioli osztrigval, fot: Fat Duck PR)

Kyle Connaughton fogad, a „Development Kitchen Headchef” (kb.: fejlesztsi konyhafnk). A laboratrium hivatalos neve ugyanis „fejlesztsi konyha”.

Kyle t vet tlttt Japnban (tbbek kzt az ottani Michel Bras tteremben, ami szintn irigylsre mlt). Azutn a Fat Duckban az vek folyamn egyre feljebb lpett a rangltrn, egy ideig vezette a konyht, majd tvette a ksrleti telkrel brigd vezetst. Ehhez idvel kln cget jegyeztek be Development Kitchen nven, amit ma irnyt.

Kyle keze alatt vagy fltucatnyi fejleszt dolgozik az j teleken, j technolgikon, mindig j tnyrokat terveznek. Itt koordinljk a televzis s egyb sajtmegjelenseket is a Fat Duck s a Pub rszre, tovbb a mindenkori j knyvekhez, cikkekhez.

Idekapcsoldik egybknt szervezetileg a Studio Kitchen is, mely szintn „a msik oldalon” van, csak pp a msik irnyban.

Studio Kitchen – a stdikonyha

Ezt gy talljuk meg, hogy ha a Fat Duckbl kilpve nem jobbra, hanem balra indulunk el az utca msik oldaln. Hatvan mterre van egy emeletes kertes hz: Kyle hza. Itt van a stdi, ahol a televzis felvtelek s a fotk kszlnek.

A hatalmas, fnyes, igen szpen berendezett konyha egybenylik egy nagy nappaliszoba-flvel, ami a maga rszrl azutn egy rnyas hts kertre nylik. A nappaliban az rispolc tele szakcsknyvekkel, a kertben barbecue s tkezhely. Tkletes helyszn a stresszmentes alkotshoz…


(Szardnia tsztszorbettel, fot: Fat Duck PR)

Vissza a viktorinus laborba

A helysznt labormszerek s berendezsek uraljk. Az itt foly munka egyik ihletforrsa az adatbank, Heston tulajdonkppeni „szakcsknyve”: a VCF (Volatile Compunds in Food), melyben tbb mint 450 lelmiszerben azonostott tbb mint htezer aroma kplete tallhat meg.

Innen ered pldul a felismers, hogy a libamj s a jzmin jl passzolhat egymshoz, mert tartalmaznak kzs „aromagykt” (indol-vegyletet). Hasonlan j prosts lehet a kakukkf s a mandarin (kzs thymol-tartalmuk miatt) vagy az uborka s az ibolya.

A hangsly a "lehet" szn van: mindig meg kell tallni ugyanis a megfelel llagokat, arnyokat, hmrskleteket, kiegsztket. Blumenthal konyhjn sokszor pp errl van sz: meglep s furcsnak tn trstsokrl is (adott esetben) be tudja bizonytani , hogy mkdnek. Persze, nagyon sok munkval.

(Karfiolrizott, fot: Fat Duck PR)

Klnleges eszkz a Rotavap (a Rotary Evaporator rvidtse). Ez rotcis vkuumos leprlt jelent, melyet laborokban zkml desztilllsra hasznlnak: forg lombikban, cskkentett nyoms alatt, alacsony hfokon prolog az oldat, mikzben a forgstl filmrteg is keletkezik a folyadkon, ami blokkolja az aromamolekulk tvozst. 

Van itt vkuumfilter s extramlyht, mely utbbi igen gyorsan akr mnusz 80 fokra hti le az adott lelmiszert, pldul a libamjat vagy halat, gy nincs id nagy jgkristlyok kialakulsra, nem rongldik annyira az anyagszerkezet. sszessgben minl gyorsabb a lehts, annl jobb marad a minsg. Pomps trgy a karamellizl-berendezs (gy nz ki, mint egy betonkever) s a klnleges vkuumst is.

Htfn (amikor a Fat Ducknak sznnapja van), egsz nap a laborban lehettem.

Ezen a bizonyos htfn fknt egy rparizottn ksrleteztek az j knyvhz (ilyenkor ez a szemlyzeti koszt), tovbb transzglutaminzzal is. Ez utbbi egy olyan enzim, amely a fehrjket sszeragasztja. A konyhn ezzel kszl pldul kt fl galambmellbl egy   galambpecsenye (vastag s szaftos). Ezt hasznljk kt vkonyabb halfil sszeragasztsra is: hal gy vastagabb lesz, s szaftosabb marad. A transzglutaminz hasznlatnl azonban vigyzni kell: tized grammra pontosan a lehetsges minimumot kell hasznlni. A tlzott mennyisg feszesebb s rgsabb teszi az alapanyagot, vagyis pp a cl ellenkezjt rjk el vele.

(Csiga-porridge, fot: Fat Duck PR)


A laborral egy emeleten van a Chocolate Room (a csokoldgyr), ahol a pratartalom s a hmrsklet a mindenkori csokold ignyeinek megfelelen van belltva. Innen ltjk el desszertekkel a fldszinti nagy „Prep Kitchent”, vagyis az elkszt konyht.

rdekes megfigyelni, hogy itt minden hst “brine-ba”, azaz ersen ss vzbe tesznek hosszabb idre (az idtartamot hsfajtja vlogatja), majd tiszta vzben ztatjk. E "pcolsnak" nem a szs a clja, hanem az, hogy az ozmotikus folyamatok rvn a hs szaftosabb vljon. Heston Blumenthal a csirkt pldul 8%-os ss vzbe teszi 6 rra, majd negyedrnknt cserlt hideg vzben ztatja kb. egy rig. Ezt kveten 30 msodpercre forrsban lv vzbe merti, majd azonnal jeges vzbe (ezt a mveletet meg is ismtli). Elkszts eltt a csirke mg egy jszakn t letakarva pihen a htszekrnyben.

Msnap 60 fokos stben kszl ngy rn t, vgl forr olajban stik egyenletes ropogsra a brt. (A szakcs mg barntott vajat s pecsenyelevet is fecskendez a hsba. Lsd: A tkletessg nyomban)

Elszr a ss l vizet von ki a hsbl s megindtja a fehrjk denaturldst (rszbeni “elkszlst”). Az utna kvetkez j ztats sorn a vz visszaramlik, mintegy szaftostja a hst. s ami mg fontosabb: a rszben denaturldott fehrjk a tovbbiakban jobban visszatartjk a nedvessgtartalmat - mg magasabb hmrsklet hkezels esetn is.

Ez konyha (a labor utn) a Fat Duck s a Pub msik nagy titka. Itt gyakorlatilag mindent el lehet kszteni. Itt trtnik a tulajdonkppeni mise en place. rdekes megfigyelni, ahogy minden szerviz eltt megtltenek egy furgont, s tgrdlnek a 100 mterre fekv tterembe – az utca „egyik oldalra”.

Hind’s Head – Heston Blumenthal pubja

Ez is itt van a kzelben. Igazi brit srz, egyszeri kocsma, ahol maga II. Erzsbet is megfordult mr. Az pletben ngyszz ve mkdik pub, Heston nhny ve vsrolta meg, azta elnyerte a Best Gastropub s a Best Pie in England djat (meg mg sok minden mst).



Itt a cscskonyha farvizn alakul-formldik egy intelligens-hzias konyha, amit magas sznvonalon nyjtani egyltaln nem egyszer dolog. Elg a hres Blumenthal-fle slt krumplira gondolni...

Chips alla Fat Duck

Heston Blumenthal hosszan ksrletezett burgonyafajtkkal. A hasbburgonyhoz a Maris Piper s az Arran Victory fajtt tallta legalkalmasabbnak.

Ezek 21,8-21,9% krli, vagyis viszonylag alacsony szrazanyag-tartalm fajtk. Azt tapasztaltk, hogy mr fl szzalkos klnbsg is jelents eltrst okoz: a kicsit is magasabb szzalk olajban stskor szvs-brs burkot kap. A j chips azonban bell krmes, kvl ropogs, s nem szvja meg magt olajjal.

Az elkszts

A 1,5 cm vastag, hossz hasbra vgott burgonyt hrom percig foly vz alatt mossk. Ezutn forrsban lv ss vzbe teszik, csendes forrssal puhra fzik (szinte a „sztess hatrig”).

Ezutn rcsra helyezve vkuumgpbe teszik, bekapcsoljk a vkuumot. Ezt hromszor megismtlik (a burgonya lehl, fellete kiss megszrad, llaga tmrdik). Ezutn 130C-os olajban 8 percig elstik, ismt vkuumba teszik, ngyszer.

Ez idig a mise en place (elkszts).

Az gy elksztett burgonya hosszabb ideig trolhat, akr mlyhthet is. Rendelskor 8 percig stik 180C-on.

A sr mell a pubban Scotch Egg jr, friss hzi kolbszhssal gombcc formzva, mindig frissen ksztve.

Scotch Eggs - Heston Blumenthal egyszerstett vltozata

12 frjtojs
500 g j minsg serts-kolbszhs (60% lapocka, 20% htszalonna, 20% zsros csszr)
s, bors, cayenne-i bors
liszt, tojs, morzsa (lehetleg hzi vagy japn panko)
j minsg stolaj

A tojsokat forrsban lv vzbe tesszk egy percre (ha kemnyebbre akarjuk, 2 percre), majd azonnal jeges vzbe tesszk t, hogy ne kemnyedjen tovbb.

A hst elg ersen kell fszerezni (biztonsg okrt csinljunk belle prbastst).

12 golflabda mret hsgombcot formzunk, ellaptjuk ket. Kzpre tesznk egy-egy tojst, a hst rcsomagoljuk, hogy bebortsa. A gombcokat panrozzuk, majd t percre mlyfagyasztba tesszk (ettl rszilrdul a panr). Ezutn mg egyszer tojsba mrtjuk s morzsba hempergetjk. B olajban 2-3 perc alatt arany sznre stjk,  tovbbi 2-3 percre forr stbe tesszk. Frissen tlaljuk.

Kaphatk Heston Blumenthal ltal finomtott klasszikusok, de megkstolhatk bizonyos ksrleti stdiumban lv telei, s tartanak teleket a hromcsillagos Fat Duckbl is – persze jcskn egyszerstett vltozatban. A deklarlt cl: az „j angol konyha” kifejlesztse.

A pub konyhjn van egybknt ennek az egsz tgondolt a rendszernek az (igen fontos) mrtsszekcija. Itt kszlnek hatalmas kuktaszer stkben a Fat Duck rszre is az alaplevek, erlevesek, pecsenyelevek. 
 

(Bray 2006-ban)
 
The Fat Duck
High Street
Bray
Berkshire
SL6 2AQ
 

Marhaoldalas „brezrozva” (sous-vide eljrssal)

A mrts

1,2 kg marhacsont felvgva (fknt gerinccsont)
500 g marhafarok, zekre vgva
szlmag- vagy mogyorolaj
1 kg lbszrhs (vagy oldalas) kockra vgva
300 g karotta, karikra vgva
400 g hagyma vkony hosszanti szeletre vgva
5 g csillagnizs
fl liter vrsbor (syrah)

A csontot s a farkat 200 fokos stben egyenletes aranybarnra stjk minden oldaln. Szles tepsiben vagy serpenyben megpirtjuk a hsokat, majd a zsiradkot lentjk (megrizzk). Az ednyt felntjk kevs vzzel, a letapadt pirult maradvnyokat felkapargatjuk, a folyadkot leszrjk s megrizzk.

Kuktafazkban a kevs megrztt zsiradkon pirtjuk a zldsgeket s a csillagnizst, mg kis sznt nem kapnak. Felntjk a borral, mikor forr, meggyjtjuk. Felre srtjk. Hozzadjuk a hst-farkat-csontot a kuktba, felntjk annyi vzzel, hogy 5-10 centire ellepje. Kt rn t ksztjk gy, hogy forrpont alatt maradjon. (Ha jnne belle a gz, levesszk a tzrl, s kiss lehtjk.)  

Kt ra elteltvel levesszk a tzrl. Csak akkor nyitjuk ki, mikor mr kihlt. Leszrjk,  lezsrozzuk felre srtjk, ismt szrjk.

Heston Blumenthal ezt az „els folyadkot” jra felhasznlja kvzi „vzknt” egy ugyanilyen mdszerrel kszl msodik fzethez.
Megjegyzs

Heston Blumenthalnl a mrtsok s alaplevek kuktban kszlnek. Itt a nyoms hatsra a forrspont 120C-ra emelkedik meg, a kuktban a nyoms ilyenkor 2 bar. Mg nem forr a folyadk, vagyis a zselatin s zsrrszek nem emulgeoldnak bele a mrtsba, mely gy tiszta marad. A csapdba esett aromamolekulk, melyek nem tudtk elhagyni a fazekat, itt rszben „visszateleplnek” („devaporldnak”). A mdszer elnye mg, hogy gyors: magasabb hmrskleten gyorsabban ki lehet nyerni a hasznos aromaanyagokat a hsbl.

A hs

tdik s kilencedik borda kztti rsz, ezeknek is a hsos kzps rsze. J minsg hsmarhnl ez szp mrvnyos rsz, a legjobb raguhsok egyike.
12 db borda, egyes bordkra vgva
300 g tengeri s

Tepsire szrjuk a s felt. Rhelyezzk a bordkat, befedjk a tbbi sval.  Manyagflival lefedjk, 2,5-3 rra htszekrnybe tesszk. Ezt kveten alaposan letrljk, 30-40 percen t tzpercenknt vltott vzben ztatjuk.

Egy tepsit vkonyan kikennk olajjal. Mikor fstlg, beletesszk a hsszeleteket, kzepesen ers lngon egyenletes vilgos aranybarnra stjk. Nem mozgatjuk sokat. Kivesszk a hst, 5 C fok al htjk (fontos!), majd vkuumcsomagoljuk. Egy percre forrsban lv vzbe tesszk, hogy a hs felszne tforrsodjon (a baktriumokat megljk), majd 56C-os vzfrdben ksztjk el a hst 72 ra alatt.

(Hztartsi krlmnyek kztt a hst vastag fal lbosba tesszk, mellntnk annyi pecsenyelevet, hogy flig lepje el, 120 C fokos stben ksztjk 3-4 rig.)

A vkuumzacskt kivesszk a vzfrdbl, 15 percig szobahmrskleten hagyjuk hlni, majd 15 percre hideg foly vz al tesszk, majd jeges vzben fejezzk be a htst. Olyan jeges vzben, ahol a vz fele vagy annl nagyobb hnyada jg.

Tlals

A hst melegthetjk a zacskban vagy abbl kivve, serpenyben. Megfelelen besrtett mrtssal tlaljuk. Adhatunk hozz fiatal karalbt, prolt jhagymt srgarpt. 

 


Molnr Mrk, 
Head Chef
Cocoon Restaurant, London


 

 

 

 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
Archvum
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
 
CHAT
Rvid zenetvltsok lehetsge :-)
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG