learn-how
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ra
 
CALENDAR/Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
COUNTER/Szmll
Induls: 2007-11-15
 
LINKS/Linkek
 
SMS-HIRDETFAL
 
NEWS,ARTICLES/Hrek,cikkek
NEWS,ARTICLES/Hrek,cikkek : "Mirt nem szl a vendg, ha fizet rte?" - bennfentesek a 2010-es gasztrorobbansrl

"Mirt nem szl a vendg, ha fizet rte?" - bennfentesek a 2010-es gasztrorobbansrl

  2010.12.21. 19:18


Az ORIGO hrportlon ma megjelent cikk, a hazai gasztrobumm-rl

Fot: Magcsi Mrton [origo]
Mautner Zsfia, Segal Viktor, Benk Zoltn, Gerendai Kroly


"Mirt nem szl a vendg, ha fizet rte?" - bennfentesek a 2010-es gasztrorobbansrl

 

Megjtt az els Michelin-csillag, vilgsztrokkal nyitott ttermet Andy Vajna, a gasztrobloggerek szma pedig lltlag az ezerhez kzelt. Mi az oka a sokak ltal forradalminak tartott vltozsoknak? Egy asztalhoz ltettk a Michelin-csillagot nyer tterem tulajdonost, egy sztrsfet, az egyik legismertebb gasztrobloggert s egy j nev bisztrotterem gazdjt. Azt mondjk, nem egy szk rteg kivltsga jt enni, s tancsokat adnak az olyan mernyletekre is, amikor pldul mtejsznhabbal szolgljk fel a somli galuskt.

Fot: Magcsi Mrton [origo]

Mautner Zsfia szemben, httal Benk Zoltn


Szmos csillaggal zrta az idei vet a magyar gasztronmia: megkapta Magyarorszg els Michelin-csillagt, filmcsillagok bumliztak el csak azrt Budapestre, mert megnylt Andy Vajna tterme, a Nobu, s mg a csillagszr-kereslet is megntt a Michelin-csillaggal kitntetett Costesban. A szakrk egyenesen gasztro-robbansrl beszlnek.   

Egy puritn asztal kr, Budapest egyik divatos bisztrjban lt le a szakma krmje egy-egy pohr svnyvz mell, s igyekezett megfejteni, hogy az els Michelin-csillag megjelensn kvl milyen jelensgek egytthatsa irnytotta fsodorba a gasztronmit. A kerekasztal rsztvevi: Gerendai Kroly, az els magyar Michelin-csillagos Costes tterem tulajdonosa, Segal Viktor mesterszakcs, a legjobb magyar sfek egyike, Mautner Zsfia gasztroblogger, a Chili s Vanilia blog szerzje s Benk Zoltn, a helysznt ad Mk bisztr tulajdonosa.

Ma mr nemcsak kimvelt gourmet-trsasgokban szoks gasztronmirl trsalogni, hanem mindennapi beszdtma lett. Mi vltozott az elmlt egy-kt vben?

Mautner Zsfia: Az, hogy a gasztronmia idn ennyire berobbant, a Michelin-csillag mellett a mdinak is ksznhet. Ignyes magyar jsgok jelentek meg a piacon, s ott vannak a fzmsorok, amelyek ugyan olyanok, amilyenek, de nagy szerepk van abban, hogy a gasztronmia kzbeszd trgya lett.

Gerendai Kroly: A tmegekhez elssorban azok az impulzusok jutnak el, amit a Nk Lapja konyhjban vagy az RTL-es msorokban ltnak. Viszont ha a j ttermek is bekerlnek oda, mert a szerkesztk gy gondoljk, hogy ez a trend, tmeges vltst fog hozni az emberek gondolkodsban.

Segal Viktor: Szerintem azrt vltozott a vendglts, mert a vendgek egyre ignyesebbek lettek, s ezt megprblta lekvetni a vendglts.

Gerendai Kroly: Nhny ve tnyleg csak egy nagyon szk kr jrt jobb ttermekbe Magyarorszgon: k vagy szakmabeli, vagy elktelezett vilgjr emberek voltak, akik miutn a vilgban megtapasztaltak bizonyos szolgltatsokat, gy gondoltk, hogy itt, Budapesten is ignyelnk. Nagyjbl 5-6 ve kezddtt a vltozs, amikor megjelent a gasztro-sajt s a gasztrobloggerek, akik ttttk a kritikus tmeget. Nhny szz embernek kinyitottk a szemt, s ez a szm mra nhny ezerre duzzadt. k azok, akik tudatosan vlasztjk meg, hol esznek. Idnre odig jutott ez a folyamat, hogy egyszer csak tszakadt a gt. Hirtelen megrtettk a fogyasztk, hogy nem sznobria minsgi vendgltsrl beszlni, vagy odafigyelni arra, hogy mit esznek.

Segal Viktor: 2010 a bloggerek ttrsrl is szlt: k pontosan azt a szegmenst szltottk meg, amely nem jrt eddig tterembe, s taln nem is olvasott rla. Most hallottam, hogy 900 gasztroblogger van Magyarorszgon.

Az tevkenysgk visszahat valamilyen mdon az tkezskultrra?

Gerendai Kroly: Azrt azt rdemes hozztenni, hogy ebben a 900-ban azrt mindenfle van: progresszvek, izgalmasak, bevllalsak, akik odafigyelnek a trendekre, bjjk a szakirodalmat s az internet bugyrait; s van a nagyon konzervatv irny is, akik azt mondjk, hogy mindez, ami most trtnik, parasztvakts. n nem nagyon olvasom a blogokat, de azt el tudom kpzelni, hogy a sfek mertenek innen.

Mautner Zsfia: Szerintem ennek az egsz megjulsi folyamatnak mi, bloggerek vagyunk a civil ga, akik az otthoni fzst helyezik eltrbe. Attl, hogy itt arcok vannak, s folyamatos a jelenlt, sokkal hitelesebbnek tartjk az olvask, mint egy jsgrt, akirl nem tudnak semmit.

Hat a cscsgasztronmia a tmegek szmra elrhet gasztronmira?

Benk Zoltn: Nlunk elbb jelent meg a cscsszegmens, amely szerencss esetben visszahat a htkznapok szintjre. Ennek a visszahatsnak az lesz a fokmrje, ahogy a krhzakban s az iskolban mit fognak enni. Nmetorszgban, Olaszorszgban s Franciaorszgban ez kulturlis krds is: a htkznapok rsze a gasztronmia. Fontos, hogy otthon mit esznek, hogy a konyhakertben milyen nvnyeket termesztenek. Megvan a kulturlis alap, s szpen, alulrl pl fel a cscsgasztronmia fel.

Gerendai Kroly: Nlunk valban fordtott a helyzet: mg a vilgban elbb jelennek meg a kis pksgek, kis kvzk stb., s ezekre plve alakul ki a cscsgasztronmia, nlunk a mr kialakult, viszonylag ers cscsgasztronmiai mezny elkezdte hzni maga kr a tbbit. Elbb kezdtk el az emberek az ttermekben megtapasztalni, hogy ltezik j kenyr s j vaj, mieltt a boltokban lttk volna. Most viszont mr egyre inkbb odafigyel mindenki, hogy milyen kenyeret, vajat eszik, ez pedig hzza a pksgeket.

Fot: Magcsi Mrton [origo]
Mautner Zsfia, Segal Viktor, Benk Zoltn, Gerendai Kroly

Mautner Zsfia: Emiatt indultak meg idn az alulrl jv kisvllalkozsok, mint a kis kvz, online shop, kis gourmet-bolt. Egybknt szerintem normlis, hogy a forradalmak s megjulsok a cscsgasztronmibl indulnak, mert ott vannak meg azok az anyagi s szellemi erforrsok, amelyek ezt lehetv teszik.

Molnr B. Tams tteremkritikus egy interjban nemrg azt mondta, hogy "most hasonl figyelem irnyul a gasztronmira, mint a borszatra a 90-es vek elejn".

Benk Zoltn: n ezzel a bor-gasztronmia prhuzammal kicsit vatosabb lennk. A magyar borszatot illeten kicsit bizonytalan vagyok, remlem, hogy a magyar gasztronminak nagyobb felfutsa lesz az elkvetkez tz vben, mint amire az elmlt 10-15 vben a magyar borszat kpes volt. Vett ugyan egy nagy lendletet a 90-es vek elejn, de nem tett eleget azoknak a vrakozsoknak, amelyeket fztek hozz. Ne legynk megrendlve attl, hogy milyen j a magyar borszat, mert nem gy van. Mg mindig tkeress folyik.

Gerendai Kroly: Azrt tudta beelzni a bor a gasztronmit, mert kt dolog hamarabb megtrtnt: egyrszt hamarabb lett egy viszonylag kpzett s minsgi borszakr trsadalom. A msik, hogy elbb jtt divatba a fiatal csapatoknl annak a kultrja, hogy menjnk el borkstolni vidki borszatokba, mikzben ugyanezek a fiatalok nem jrnak el csapatostul j ttermekbe vagy bisztrkba. Pedig hasonl mennyisg pnzrl s hasonl lmnyekrl beszlnk.

Hogyan lehetne erre rvenni ket? Mit kell mg javtani a magyar gasztrokultrn? 

Benk Zoltn: A legfontosabb az, hogy legyenek korszer magyar alapanyagok. Vannak biztat jelek, mert akad pr nagyon j kertsz, pr j gazdasg, ahol cscsgasztronmiban hasznlhat alapanyagokat lltanak el. De sokkal nagyobb eredmnyeket kellene elrnnk, s ez nemcsak gasztronmiai, hanem trsadalmi krds is: j alternatva lenne a vidken gazdlkodsbl l embereknek.

Gerendai Kroly: A mezgazdasgi tmogatsok rendszere egyltaln nem sztnz a minsgi termelsre. Ha egyltaln valamit, akkor a mennyisgi termelst sztnzi. Br szerintem leginkbb arra sztnz, hogy ne termeljenek semmit.

Benk Zoltn: Magunkrl, akik itt lnk, el tudom mondani, hogy folyamatosan keressk a lehetsgeket, hogy magyar alapanyagokat hasznljunk, de egyelre csak hsz szzalkban tudjuk ezt megvalstani.

Segal Viktor: Ha nagyon szerencsm van, s tudatosan erre figyelek, akkor esetleg el tudok jutni a 30 szzalkig. Az a gond, hogy ha tallunk egy j sonkst, s szlunk a tbbieknek, hogy gyerekek, van egy j sonks, vge a sztorinak, mert amikor hrom tterem egyszerre kezd rendelni ugyanonnan, a beszllt nem gyzi ket. s ennek sajnos az eladsi r nvekedse vagy minsgi romls lesz a kvetkezmnye.  

Mi szmt ma egyltaln magyar konyhnak?

Benk Zoltn: A szakmban nagy vita folyik arrl, hogy a 100 vvel ezeltti, a 150 vvel ezeltti vagy a 30 vvel ezeltti.

Mautner Zsfia: s az is a vita trgya, hogy mennyire kell hozznylni a j magyar telekhez. A megjtsoknl szerintem mindig az a fontos, hogy zben visszajjjn a rgi. Az, hogy a sf a sajt kreativitst ebbe hogy viszi bele, mindegy.

Segal Viktor: Ha megjtasz egy nagy magyar valamit s az tetszik a vendgnek, akkor az j. tletet ad ms sfnek is, s gy el fog terjedni.

Fot: Magcsi Mrton [origo]
Gerendai Kroly gyerekkornak meghatroz lmnye a rntott prizsi volt

Benk Zoltn: Azt figyeltem meg, hogy van most egy ers nosztalgia az irnt, ami otthon gyerekkorunkban volt vasrnap.

Gerendai Kroly: Erre mindig azt szoktam mondani, hogy gyerekkorom egyik meghatroz emlke a rntott prizsi. Nem biztos, hogy ahhoz szeretnk visszanylni. n azt gondolom, hogy ami az elmlt tven vben lett a magyar konyhbl, arra nem lehet azt mondani, hogy az nem a magyar konyha rsze. s van tere a kreativitsnak, a ksrletezsnek, a vendglts viszont nem felejtheti el, hogy a vgn valakinek ki kell fizetnie a szmlt.

Segal Viktor: Pontosan. Ez egy zlet, amibl meg kell lni. A magyarok pedig nem tl bevllalsak. A cukrszokrl tudom - a vidki ttermekre pedig ez klnsen igaz -, hogy nagyon flnek vltani, mert fltik a trzskznsgket.

A vidk mennyiben kveti a trendeket?

Gerendai Kroly: Mr legalbb 15 tteremrl el lehet mondani vidken, hogy izgalmas, j szvvel ajnlhat. De ezzel Magyarorszg teljes vidki knlatt elmondtuk, ami persze a nhny vvel ezeltti 2-3 tteremhez kpest nagy lps.

Mautner Zsfia: Szerintem az elkvetkez vek egyik ltvnyos jdonsga a vidk integrlsa lesz. Ebben nagy szerepe van egy-kt emblematikus vidki tterem sikernek, mint a balatonszemesi Kistcsk. k fogjk hzni a tbbieket. 

A cscsgasztronmia megvetette a lbt Magyarorszgon,  minsgi utcai tkezssel viszont szinte egyltaln nem lehet tallkozni. Mirt?

Benk Zoltn: Magyarorszgon a street food kimerl a trk meg knai gyorsttermekben. Ami nlunk street food nven megy, sokkal messzebb van a vilgtrendektl, mint a magyar cscsgasztronmia.

Gerendai Kroly: Pldul alig van j szendvicses. Egy kezemen meg tudom szmolni azoknak a szendvicseseknek a szmt, akik normlis alapanyagbl dolgoznak Budapesten. A gourmet-boltoknl kellene megersteni azokat a pultokat, ahol helyben adnak telt, a msik megolds pedig az lenne, hogy a piacokon vagy a hentesnl lehessen helyben enni.

Segal Viktor: Nzd meg, mennyien esznek ma ebdre egy gyorstteremben hamburgert, mikzben mr olcsbb belni egy j tterembe s megenni hrom fogst kiszolglssal, j hangulatban. Hrom vvel ezeltt azrt mg nem volt elkpzelhet, hogy olcsbb legyen egy hromfogsos men egy tteremben, mint egy nagymen a Mekiben. 

Az emberekben mlyen gykerezik az a kpzet, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy tterembe jrjanak.

Segal Viktor: Ebbl a nagy tvedsbl ki kellene vgre jnnie az embereknek, hogy tterembe jrni drga, "nem engedhetjk meg magunknak". A msik baj az, hogy az emberek egyltaln nem vsrolnak tudatosan. Ne vegye meg a nagyruhzban a knyszerrlelt termkeket, hanem stljon ki a piacra. Ez nem pnz, csak ignyessg krdse.

Fot: Magcsi Mrton [origo]
Ebdidben nem drgbb egy ttermi men, mint a McDonald's

Gerendai Kroly: A szemlyes pldm, hogy mi [az idn Michelin-csillagot kapott Costes] valban nem vagyunk egy olcs tterem, de mindenki az egekbe pozcionl minket. Mindennapos lmny, hogy odajnnek emberek, hogy "gy elmennk magukhoz, de nekem nincs ennyi pnzem". Erre megkrdezem, hogy maga mennyit szokott elklteni egy tteremben, mire a vlasz ltalban az, hogy maximum tzezer forintot. Erre el szoktam mondani, hogy abbl nlunk nyugodtan meg tud ebdelni gy, hogy mg bort is iszik hozz. Erre meglepdik: "Tnyleg? Pedig n azt hallottam, hogy maguknl egy leves hszezer forint!".

Milyen jelleg vltozsokat hozott az orszg els Michelin-csillaga?

Gerendai Kroly: Az jdonsg varzsa mostanra kicsit albbhagyott, s azt ltom, hogy megint egyre inkbb a klfldiek jnnek. Ami a magyarokat illeti, az ttermnknek mostanra az lett a drmja, hogy alkalomhoz ktd tterem lett. Nem jnnek el csak gy vacsorzni az emberek, csak szletsnapot, hzassgi vfordult nnepelni. ppen lekrtem az adatokat, hogy hnyan krtek kis tzijtkot s specilis stit a vacsornl, s kiderlt, hogy a vendgeink harminc szzalka.

A klnbz elismersek  - Michelin-csillag, Gault Millau-sapka - hatsa miben mrhet ?

Gerendai Kroly: Azrt fontosak, mert nem mindegy, hogy gy vagy sikertelen, hogy mg szakmailag is sikertelen vagy. Ms rzs gy pnzt betolni valahova, hogy ltod, hogy valami j dolgot finanszrozol. s a Michelin-csillag az zleti sikert is meghozta. Addig az tartotta bennnk a lelket, hogy eltte is kaptunk ilyen-olyan pozitv visszajelzseket s elismerseket. Ha nincsenek ezek a visszajelzsek, biztos, hogy nem tartott volna ki sok vig a lelkesedsnk.

Benk Zoltn: Kulturlis szempontbl is nagy jelentsge van a Michelin-csillagnak s a tbbi elismersnek. Az emberek tbbsgnek Magyarorszgon nincs stabil kialakult zlse, bels magabiztossga, hogy el tudja dnteni, hogy mi a j. Nem az anyatejjel szvta magba ezt a kultrt. Prizsban nem nzik az emberek, hogy egy tteremnek hny csillaga van, hanem tudjk, mit szeretnek s gy vlasztanak ttermet. Itthon kell a kls megersts.

Segal Viktor: Flnek is belni, egy csom gtlssal meg kell kzdenik. Az is egy rdekes trtnet, hogy az egyik ngycsillagos szllodban, amikor a szemlyzeti tkezst vgz nni elment egy ht szabadsgra, a szemlyzet azt ette, amit a vendgek. Erre lzads trt ki, a szakcsok pedig nem rtettk, mi a baj. Aztn rjttek: nem volt az teleken Vegeta. Amikor eljtt a felismers, a szakcs rrakott egy kanl Vegett a csirkre, s megint minden szp volt.

Fot: Magcsi Mrton [origo]
Segal Viktor: Sokan gtlsokkal lnek be az ttermekbe

A magyarok tbbsge gy szocializldott. Milyen hibkat lehet mg vendgknt elkvetni?

Segal Viktor: A vendgek mg mindig sz nlkl esznek meg ehetetlen dolgokat, mikzben hihetetlenl nagy a felelssgk. Tudja, hogy nem j, mert a friss tejsznhab s a mtejsznhab kztt nagyon nagy a klnbsg. De akkor mirt nem szl a vendg, mikzben fizet rte? Ha nem kapnak kzvetlen visszajelzst a vendglsk, hogyan vrhat el a vltozs?

Gerendai Kroly: A vendglsk sincsenek arra szocializlva, hogy a vendgnek szava vagy vlemnye lehet. Inkbb az a hozzlls, hogy "hogy kpzeli?!".

Segal Viktor: A tejsznhab mellett a msik plda a mirelit tel. A slt krumplit pldul 90 szzalkban mirelitbl ksztik az orszgban. A msik dolog, ami engem felhbort, hogy mit rnak az tlapokra. Ha nem tanyasi a csirke, ne rja oda, hogy az. Inkbb ne rjon semmit, azt sem kell, hogy Tesco-csirke.

Benk Zoltn: Olyan is elfordult, hogy lttam egy tlapon, hogy erdei gomba, mire kihoztak sampinyont. Amikor rkrdeztem, azt mondtk, hogy ez csak amolyan fantzianv.

Ha krlnz az ember a jobb budapesti ttermekben, azt lehet ltni, hogy j sf Magyarorszgon csak az lehet, aki vekig klfldn tanult, vagy maga is klfldi.

Segal Viktor: Ez mindenhol gy van: a klfldi sfek is klfldre jrnak tanulni. n klfldn az els t v utn kezdtem rezni, hogy rtem, mirl van sz, aztn mg t-hat v eltelt, mire biztosnak reztem a tudst.

Gerendai Kroly: Ez oktatsi krds is: Magyarorszgon nem lehet megszerezni azt a tudst, ami egy sznvonalas tteremben szksges. Minden komolyan vehet szakember a vilgon nyolc-tz vig tanul, mieltt nll konyht nyit. Nlunk sokszor az van, hogy eltlt nhny hnapot klfldn, s itthon rgtn sf lesz.

Benk Zoltn: A mai szakcsok egy jelents rszt rinti, hogy a 70-es, 80-as vekben a plyavlasztskor az ment el szakcsnak, aki semmihez sem rtett. Nlunk ez egy lenzett, alacsony sznvonal szakma volt, mg mshol, ahol a kultra rsze, komoly alkotmvszetnek szmt, fleg azon a szinten, amirl most beszlgetnk.

Mautner Zsfia: A szakma megbecslse is jn fel: egyre tbb fiatal ltja - rszben a televzibl -, hogy megntt a gasztronmia presztzse. Abban szlelem a vltozst, hogy vrl vre egyre tbb egyetemista keres meg, hogy a gasztronmirl, sfekrl r diplomamunkt.

Milyen trendek vrhatk a kvetkez vekben?

Mautner Zsfia: A kvetkez 2-3 vben egyre tbb bisztr s kifzde jelenik majd meg.

Gerendai Kroly: A legnagyobb gasztronmiai forradalom most a Tvol-Keleten zajlik.

Segal Viktor: Eszmletlen, hogy a Tvol-Keleten milyen temben julnak meg. Elbb-utbb ezt a vilg tbbi rszn is meg fogjk rezni. s ehhez kpest furcsa, hogy ide mg a legalapabb tvol-keleti dolgok sem jttek be, legfeljebb hrom j hely van a vrosban. Arra viszont eslyed sincs, hogy tallj egy perzsa vagy tunziai konyht.

Mautner Zsfia: A molekulris konyhnak nevezett avantgrd, ksrleti konyha is egyszeren elvonult Magyarorszg felett, nem is hiszem, hogy valamikor is megrkezik. A vilgon egybknt sincs tnl tbb ember, aki ezt jl csinlja, a tbbi kzpszer msolat.

Fot: Magcsi Mrton [origo]

Segal Viktor: A fzis konyha legalbb megjelent Magyarorszgon. Ugyanakkor rengetegen hasznljk a fzis konyha kifejezst teljesen zavarosan is. A lnyege annyi, ha egy telen bell sikerl ltrehozni valami egszen harmonikusat: mondjuk a Kzel-Keletet vegyteni Dl-Amerikval.

Mautner Zsfia: n a szerzi konyht szeretem a legjobban, de az a legritkbb, amikor egy sf tnyleg gy fz, hogy bele tudja vinni a sajt szemlyisgt, a mltjt, hogy hol szletett, kiktl tanult, hol utazott. Nem vletlenl van a vilgon is nagyon kevs, mert ez egy komoly intellektulis, mvszi kifejezeszkz. Vidken pldul mindig ezt vrom.

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
Archvum
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
 
CHAT
Rvid zenetvltsok lehetsge :-)
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG