Indiai konyha
2010.12.18. 15:37
Indiai konyha
A Wikipdibl, a szabad enciklopdibl
Az indiai konyha fknt csps, ers telekbl ll. A magyar konyha ebben nagyon is hasonlt az indiai konyhhoz. Az indiai fszerek teljesen eltrnek a magyar fszerektl, viszont a magyar cseresznyepaprikhoz kpest enyhbbek az indiai fszerek. A fszerezs kztudottan nveli az tvgyat, segt az emsztsbe, ezrt ez fontos. Az indiai konyha kedveltebb hsa a birka, a csirke. A szllodkban, hotelekben persze minden tel kaphat. Az indiai konyhra jellemz, hogy a ment tlfzik, gy biztos baktriummentesek. Az indiai vegetarinusok fogsai igen npszerek. Rengeteg kb. 25 fszert hasznlnak. A specilis zeket adnak az teleknek. Hasonlsg az indiai s a magyar konyha kztt a paprika hasznlata. Karit hasznlnak (curry), amit magyarul tvesen krrinek neveznek. A kri rlt fszerkeverket jelent. Az indiai konyht a kvetkez fszerek teszik igazn speciliss: gymbr, srgagymbr, csilipaprika, koriander, kardamomum. s vannak a magyar konyhbl is jl ismert fszerek, amiket k is srn hasznlnak, ilyen a fahj, a bors, a szegfszeg, a kmnymag s a mk.
A kari fszerrl
A magyarok a kari fszeren egy ers specilis z fszert rtenek. Indiban viszont egy helyi telt jell a kari, mely hsbl, tojsbl vagy zldsgbl is csinlhatjk. Nem egyetlen telt jell ht az indiai kari tel. A lnyeg, hogy mindig olvasztott vajban kszl (ghi). A magyarok zlse nincs hozzszokva az indiai konyha vendgl sltjeihez. A karit viszont szvesen fogyasztjk a magyarok. Bombayben vagy Kalkuttban nagyon finom karit ehetnk. A fritth telk a legersebb , a magyar cseresznyepaprikhoz hasonl fszert hasznlnak. A zldsgkarik vlasztka igen szles. Idnknt kkuszdit is hasznlnak fszerezshez. Az indiai konyha legnevesebb fogsai a vindalu, a dupjza, a korma. A vindalut ecetes pcl teszi rdekess. A dupjza kifejezs 2 hagymt jelent. A kabb a magyaroknak a cignypecsenyt juttatja esznkbe. A buffath egy a zldsg levesbl kivett, szeletelt, slt tel. A birijni fogst maszlval zestik rizzsel tlaljk. A birijni egyik tpusa az des pulo, mely kkuszdival, mandulval, esetleg papajval van elksztve.
Indiai tkezs
Els fogsknt sokszor tallnak Mulligatawny-levest, ez egy hg kari. Szeretettel fogyasztjk a dl tel, amit lencsbl vagy srgaborsbl csinlnak. A csatni fogsuk sokszor zldsgbl esetleg gymlcsbl kszl. A mang-csatni egy igazi klnlegessg. Az tlapon tallkozhatunk a dahival, mely a gyomort csillapt tejflt jelli. Az Indusok a raita telt fogyasztjk mg elszeretettel , amit Beglban Kalianak hvnak.
Kenyrflk
Az indiai konyht az indiai kenyr sok tpusa teszi vltozatosabb. A sajt kszts kenyerk, az enghati mellett ismert a csapti is. A partha kenyrrel hamar megtelik az ember, ami inkbb lngos, mint kenyr. A kerek kenyerk a pri, amit India keleti rszn lucsinak hvnak. Ismert mg a zsrban sttt kacsri s a dosza, a borsos pappar.
dessgek, desszertek
Az indiaiak hresen desszjak, gy nem csoda, hogy az orszgba ltogatk, a rengeteg egzotikus desszertflesg, szirupba mrtott goly s stemny kztt vlogathatnak. A halavk nll fogsknt is fogyaszthatk. Az dessgek elksztse sorn az indiaiak tbbfle telfestket s sokfle esszencit (kevara, mandula, vanlia, anansz, rzsa z) hasznlnak. Kedvelt fszerk a kardamom s a sfrny. A stemnyeket hrtyavkonysg ezstpaprral dsztik, melyet ltalban megesznek. Mivel az dessgek kztt szmos azonosthatatlan nyalnksg tallhat, a legjobb, ha kiprbljuk ket.
(Az ezstpapr dsztst s a kevara esszencit kihagytuk receptjeikbl, az ezstpaprt azrt mert a magyar zlsnek kiss furcsa, a kevart pedig azrt mert nem lehet nlunk kapni.)
des pulvok
Az indiaiak az des pulvokat is - a stemnyekhez hasonlan - ehet arany- vagy ezstlapokkal bortjk. Az des rizsekhez klnfle telsznezt s aromt (elssorban kevara) hasznlnak, s gyakran belefzik a pulvba a pisztcit, a mogyort, a mandult s a kesudit.
Rizses receptjeinkben sznezanyagknt elssorban sfrnyt vagy sfrnyos szeklict ajnlunk, de ha van kznl brmilyen (piros, zld) telfestknk sznezznk btran azokkal is. Az des pulvok fontos alkotrszt a kevara aromt, azrt hagytuk ki mert nlunk mg nem kaphat.
Halavk
A halavkat brmilyen aprra vgott gymlccsel (bannnal, almval, szederrel, mlnval, eperrel, szilvval,, mazsolval) vagy klnbz durvra vgott magvakkal dsthatjuk. A gymlcsket kiss proljuk meg, a magvakat a darval egytt prkljk, a dit, a mogyort, a pisztcit, a mandult a pirts elejn, a mazsolt pedig a pirts vgn adjk hozz.
Khrek, firnik s crnametlt dessgek
Indiban igen kedveltek a klnbz tejben ftt rizses s zldsges khrek, a firnik s a crnametltbl kszlt dessgek.
Jgkrmek s barfik
Az indiai fagylaltok, jgkrmek fensgesek. A gyerekek kedvenc csemegje a kulfi. A barfik srtett tejbl ksztett dessgek.
Az indiaiak helyi specialitsuk az gynevezett firni, mely rizsfelfjthoz hasonlt. A khoa dessget vajjal vagy cukorral zestik, gy vltozik a neve: ladd, barf, kafhi, mali, khir vagy szandra nvre. A dzsalbi sziruppal lenttt palacsintt jell. Az indiai gymlcsk egy rszt nem ismerik a magyarok. A guava vagy a bombay-i alfanz, a malgova, a langra (Benreszben kaphat), Lakhnauban van a szafeld mang, ritkn fogyasztott gymlcs haznkban.
Frisstk
Az indiai limondt a nmbpnit rdemes kiprblni.
Lsd mg
- noghari hs, kabb, khicsri, bhudzsia, khir, firni, halv
- szamszk, pakork, lucsi, meccser dzsol, szands, raszgull
- Reszmali, gulb dzsmum, szambr, pacsadi, maszl dosz
- Indiai szakcsknyv
|