Japn konyha
2010.12.18. 15:43
Japn konyha
A japn konyha alapvet lelmiszere a rizs, ami minden tkezsnl ffogs. Kretknt okazu-nak (お数) nevezik. A japn beszdben a rizst, mint nvnyt ine-nek (稲 vagy 禾), fzetlenl, vagyis nyersen kome-nak (米) nevezik. A megfztt rizst han-nak, ii-nek vagy meshi-nek (飯) hvjk, egyttal az tkezs is ezt jelenti. (Udvarias beszdben azt mondjk: gohan (ご飯), a kis gyerekek azt mondjk: mamma (まんま) idsebb emberek pedig azt mondjk: mama (まま))
Mivel Japn egy sziget, ezrt fontos szerepet jtszik a tpllkozsban a hal s a tenger gymlcsei is.
ltalnossg
Az Edo-kortl (1603–1868) kezdtek el a japnok naponta 3–5 alkalommal enni. A rizst Japnban kb. 2000 ve termesztik, s a rvidszem forma a legkedveltebb.
A legtbb leves hrom alapsszetevbl ll, szrtott tonhalbl, kombubl (tengeri alga) s shii-take gombbl. Ezzel az sszetevkkel egytt elksztett levest suimono-nak hvjk. Ezenkvl a levesben szerepelhet miso (szjbl kszlt krm), amibl klnbz fajtk vannak. Van, amelyik des, s van, amelyik ss. A miso leves gyakran tartalmaz zldsgeket s/vagy tofut is.
Fontos szerepet jtszanak a tlire eltett savany zldsgek, savanysgok (tsukemono), amit a tl folyamn meg is esznek. Ilyen zldsg pldul a knai kel, uborka, padlizsn s rpa, ezenkvl az Ume (zld, retlen szilva). Ezeket nem ecetbe, hanem ssvzbe, Miso- vagy rzslevesbe teszik. A szott, tlire eltett Ume csemegt umeboshi-nak hvjk. Ezeknek a zldsgeknek tvgyjavt hatsuk van s gyakran reggelire szoktk enni.
Egy teljesrtk reggeli alapja a frissen ksztett rizs. Ehhez egy kevske grillezett halat, vagy slt malachst szoktak felszolglni. A halat s a tenger gymlcseit gyakran fogyasztjk Japnban, minl frissebb a hal, annl jobb nyersen is. Az Edo-kortl a friss nyershalakat Sashimi-knt ksztik el, amiket egy vaszabis szszba mrtanak.
Hsfogyaszts
Japnban a hs fogyasztsa az Asuka-korszaktl mg sokig tabu volt. A hivatalos betilts oka a Buddhizmus szablynak alapja miatt volt. 552 utni hatalmi harc miatt klnbz csaldok llamvallsnak nyilvntottk ezt a vallst. Idszmtsunk 675. vben Temmu uralkod kiadott egy tilalmat, amely a szarvasmarhk, lovak, kutyk, majmok s tykok fogyasztsra vonatkozik.
Bent
A Bent rszben egy japn fogalom, egy fajta tkezst jelent, klnbz telek sszessgt. Az teleket egy specilisan kszlt kis dobozkban tlalnak, amelybl a legjobb a lakkozott fa anyag. ltalban rizst, savanytott vagy ftt zldsget, tovbb halat vagy hst elklntve tlalnak.
Fogsok
- Akashiyaki 明石焼き, labda alak omlett, polipdarabbal
- Chanko-nabe ちゃんこ鍋, Nabe-jelleg, tartalmasabb egytltel, alapvet tel a szum birkzknak
- Cha-zuke 茶漬け, rizs zldteval
- Donburi 丼, zldsg, hs vagy ms hozzval hjja a rizsre forgcsolva
- Gyōza 餃子, hssal tlttt tsztatskk, knai jelleg
- Ishiyaki 石焼き, kven grillezs
- Karē カレー, japn verzija az indiai curry-fogsnak
- Kabayaki 蒲焼き, des szjaszszban grillezett hal, a legjobb az angolna (Unagi Kabayaki)
- Karaage 唐揚げ, fritzben slt hs, a legjobb a tyk
- Kushiage 串揚げ, bambusznyrsakra szrt, panrozott, slt zldsgek s hsok
- Maki 巻き, egy tekercs, tengeri hnrbl, rizsbl s klnbz belevalkbl
- Misoleves 味噌汁, misobl s dashibl
- Nabe 鍋 ill. O-Nabe, japn egytltel
- Oden おでん, kiads, lassan fztt leves
- Okonomiyaki お好み焼き, omlett flesg, kposztval s klnbz hozzvalkkal
- Sashimi 刺身, vkony, filszeletek, nyers halbl
- Shabu Shabu しゃぶしゃぶ, telek, tlkkban felszolglva
- Sukiyaki すき焼き, egytltel
- Sushi 寿司, nyers hal vagy zldsg savantott rizsen
- Takoyaki たこ焼き, tsztalabda polipdarabbal tltve
- Tempura 天麩羅, fritzben slt tengergymlcsei vagy zldsgek
- Teriyaki 照り焼き, marinrozott hs
- Tonkatsu 豚カツ, serts hsszeletek
- Yakitori 焼き鳥, grillezett csirkenyrsak
Tsztk
- Rāmen ラーメン, tsztaleves
- Soba 蕎麦, hajdina tszta
- Udon 饂飩, vastag tszta
|
|
Kls hivatkozsok
|