learn-how
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ra
 
CALENDAR/Naptr
2025. Jlius
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
COUNTER/Szmll
Induls: 2007-11-15
 
LINKS/Linkek
 
SMS-HIRDETFAL
 
11Pincr-Cukrsz
11Pincr-Cukrsz : 1470-06/2 VOCABULARY

1470-06/2 VOCABULARY

  2010.11.15. 21:13

A 1470-06/2  ttelek szavai 1B, 2B, 3B, 4B, 5B, 6B, 7B,8B, 9B, 10B, 11B, 12B, 14B, 15B


1470-06/2  
1B Vocabulary: to use= hasznlni; need=kell; to serve=felszolglni; to put= tenni; to press=megnyomni; replace=behelyezni, visszahelyezni, again=megint; remove=eltvoltani; to touch=rinteni; it may cause= okozhat, coffee machine=kvfz gp; filter=szr; feliter holder=szrtart; to supply=elltni; supply=(itt kv) tartly;ground coffee=rlt kv; measuring spoon=mrkanl; water=vz; sweetener=destszer, brow/white sugar=barna/fehrcukor; milk=tej; cream=tejszn; whipped cream=tejsznhab; cup=cssze; saucer=csszealj; coffee spoon=kvskanl; sugar bowl=cukortart; creamer=tejsznkint; milk jug=tejes kancs; tray=tlca; coffee beans origin from Ethiopia= a kvbab Etipibl szrmazik; main producers=Brazilia, Costa Rica, Colombia, Ecuadot, Kenya, Tanzania; coffee types=espresso, long coffee, white coffee, capuccino, Moccacino, Irish coffee

2B Vocabulary: pastry shop=cukrszda; muffin;scone=pogcsa; roll=tekercs, rold; bun=des stemny,zsemle; tart=gymlcslepny; mousse=hab, krm;torte=torta; pie=pite; linzertart=linzer; cake=torta; ball=goly; slice=szelet; bar=szelet;

3B Vocabulary: Hungarian veal stew=Magyaros borjprklt; ingredients=hozzvalk; finely chopped onion=finomra vgott hagyma; lard=zsr; until=amg; transparent=veges; add=hozzd; veal=borj; tomato=paradicsom, paprika=paprika; salt=s; cover=lefedni; after 20 minutes=20 perc utn; greenpepper=zldpaprika;cook until meat is tender=fzni amg a hs megpuhul; garnish with fresh made pasta (gnocchi)=frissen kszlt galuskval krteni;
Goulash soup: fry onion until transparent; add cubed=kockzott beef=marhahs; paprika, salt, tomato, green pepper, caraway seed=kmnymag; water; simmer=prolni; stir=keverni; occasionally=alkalmanknt add carrots=hozzadni a rpkat; tender=puha; add potatoes=hozzadni a burgonyt; serve with pinched noodles=csipetkvel tlaljuk

4B Vocabulary: to seat=ltetni; please follow me=krem kvessen; this way, please.=Erre tessk; Is this table good for you?=Ez az asztal j nnek?; take a seat= foglaljon helyet; take the order=felvenni a rendelst; I would recommend=ajnlanm; would you like tot try=szeretn „megkstolni”; I can suggest=tudom ajnlatni;

5B Vocabulary: accepting payment=fizets „elfogadsa”; to pay=fizetni; can I have the bill=megkaphatom a szmlt; bill=szmla; receit (VAT bill)=bizonylat; how would you like to play=hogyan szeretne fizetni; cash=kszpnz; credit card=krtya; cheque=csekk; problem with=problma valamivel; expired=lejrt, not accepted=nem elfogadott; I”m sorry we don’t have card reader=elnzst, nincs krtyaolvasnk; I can recommend the ATM next corner to the left=ajnlanm a bank automatt a kvetkez saroknl balra; can I have the name/address of the company=”mi a neve/cme a cgnek”; included=benne foglalva; tax number=adszm; name of the dishes=az telek neve; price=r; total sum=vgsszeg; item=ttel; altogether=egyttesen; keep=tartani, megtartani; change=visszajr, apr; tip=borraval; gratitude=borraval, hlapnz; service included (serv compri)=felszolglsi dj benne foglaltatik az rban; 12%of gratitude will be added to the bill=12% (hlapnzt) felszolglsi djat szmolunk fel; card types: VISA, AmEx(American Express)¿ MasterCard; Maestro

6B Vocabulary= to complain=panaszkodni; to deal with=foglalkozni valamivel; be ready=ksznek lenni, we have been here over 30 minutes=mr 30 perce itt vagyunk; waiting for=vrni; tough=rgs, kemny; overcooked=tlftt; fresh=friss; rare=vres; well done=tslt; fly=lgy; salty=ss; accept foreign currency=klfldi valutt elfogadni; I pay in Euro-s=Eurval fizetek; to charge more=tbbet szmlzni; mistake=hiba; to correct=kijavtani;

7B Vocabulary: to consume=elfogyasztani; take away=elvinni; to pack=pakolni; package=csomag; packaging material=csomagolanyag; enjoy=lvezni; portion=adag; enormous=risi; doggy bag=”kutyacsomag”; left over=maradk; container=troledny to leak=szivrogni; to wrap=csomagolni, betekerni; separate=elklntve; mmicrowave safe=”microbiztos”; biogradable=leboml; paperbag=paprzacsk  

2010.12.12.

8B Vocabulary anything else=brmi mst (krdsben); how would you like to pay=hogyan szeretne(nnek) fizetni?; cash=kszpnz; credit card=hitelkrtya; problem with your card=gond a krtyjval, I’m afraid=attll tartok; expired=lejrt; wrong=rossz; bill=szmla; receipt=nyigta, bizonylat; VAT bill= F-s szmla; to include=tartalmaz; tax number=adszm; ordered dishes=rendelt telek; individual prices=egyedi rai; total sum= a teljes sszeg;  change=apr, visszajr;

2011-01-11

 14B Vocabulary: list of beverages=italok listja; smorgasboard=buffet table=bfsztal; aperitifs=elitalok; befor-dinner-drinks=elitalok; with-dinner-drinks=tkezs alatti italok; after-dinner-drinkd=tkezs utni italok; digestives=emsztst segt italok,

crudits

=nyers zldsgek; mille feuille gateau=soklapos krmes sti; petit fours= mignon; quiche=lepny

 

15B flamb safety rules=flambrozsi biztonsgi tancsok; Warn the quests of the dangers=figyelmeztessk a vendgeket a veszlyre; the food should be lit at the table= az telt az asztalnl kell meggyjtani;you should remove any flamable thing (clothing, napkin, etc)=el kell tenni minden ghet anyagot; do not pour alcohol direct from the bottle= ne kzvetlenl az vegbl ntsk az alkoholt; keep nerarby a fire extinguisher=tartsunk a kzelben tzolt kszlket;  keep a food lid near=tarsunk egy telfedt a kzelben; fire int he retaurant=tz az ttermben; 1.warn the guests the danger=figyelmeztessk a vendgeket a veszlyre,  intruct the (help) to leave the restaurant=irnytsuk (segtsk) ket elhagyni az ttermet; direct them safe place=irnytsuk ket biztosnsgos helyre; tell them until the fire is put of=krjk meg vrjanak, mg eloltjuk a tzet; safety regulations=biztonsgi elrsok; to prevent accidents=megelzni a baleseteket; to prevent fire=megelzni a tzeket

 

2011.02.07.

 

9B Vocabulary: wine and beverage list=bor s itallap; mistake=hiba;  coffee cream liqueur= kvkrm likr; Irish cream= r krmlikr(wiskey)pineapple flavoured=anansz zests; almond=mandula; hazelnut=mogyor; Caribbean=karibi; William’s Pear=Vilmoskrte; Apricot=Kajszibarack; Black Currant=feketeribizli, Craneberry (Blueberry)=fonya; Strawberry=eper; Raspberry=mlna;

 

10B Vocabulary: Parts of the menu=a menu rszei; mistake=hiba; (Salad; soup!); Good menu=j menu, Seasonal=szezonlis, regional=regionlis (helyi); a good menu fits to the restaurant’s style= a j menu passzol az tterem stlushoz; good choice if food=j telvlasztk; good choice of meat dishes=j hstel vlasztk; good choice of vegetarian or dietary choice=j dits s vegetrinus vlasztk,

 

11B Vocabulary: rules of personal hygieny=szemlyi higinia szablyai; be clean= lgy tiszta; properly dressed= megfelelen ltztt; short and clean nails=rvid s tiszta krmk, trimmed and clean haircut=vgott s tiszta haj; don’t wear visible piercing jewellery= nem viselj piercinget s kszert;

wash hands frequently= moss kezet gyakran (after break, toilet, handling rubbish=pihen/wc/szemt kezelse utn) job’s of a waiter= a pincr munkja; setting and laying the table= az asztal megtertse; arranging tables= asztalok elhelyezse, taking orders= rendels felvtele; recommending drinks and food=italok telek ajnlsa; serving guests=vendgek kiszolglsa; making the bill=a szmla killtsa, accepting payment=fizets elfogadsa,

12B Vocabulary: to chose=vlasztani; describe=lerni; New Year’s Eve=j v; Vichyssoise is a thick soup made of pured leeks, onions, potatoes, cream and chicken stock=a V. egy sr leves, ami prhagyamprbl burgonybl, hagymbl, tejsznbl s csirkealaplbl kszlt (Fr);

Golden Roast Turkey with vegetable filling= aranybarnra slt pulyka zldsg tltelkkel; carrot=rpa; garlic= fokhagyma; rosemary=rozmaring; thyme=kakukkf; celery=zeller, tomato mozzarella; chopped basil=aprtott bazsalikom; olive oil=oliva olaj; balsamic vinegar=balzsamecet

 


 

 
BlogPlusz
Friss bejegyzsek
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
Friss hozzszlsok
Mg nincs hozzszls.
Archvum
A blogban mg nem tallhat bejegyzs.
 
CHAT
Rvid zenetvltsok lehetsge :-)
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG