A titokzatos japn konyha
2010.10.14. 19:41
Ennyit illik tudni...
Antal B. Gbor:
A titokzatos japn konyha
Forrs: Tallkozsok

A japn gasztronmia legtbbnknek furcsa, tvoli, ismeretlen vilgot jelent. A szokatlan formk, sznek s fleg zek miatt sokan biztos tvolsgbl szemllik. Vannak azonban - egyre tbben -, akik mersz ksrletezkedvkben kzelebbrl is megismerkednek vele, s bizony nagyon tudjk rtkelni. De milyen is a japn konyha, s miknt nznek ki az telek? Valban gy clszer feltenni a krdst, hiszen a japn gondolkodsmdban egyltaln nem mindegy, hogy milyennek ltjuk az teleinket. Elssorban kiegyenslyozott kpet kell nyjtaniuk. Harmnit kell sugrozniuk, s aprlkos mgonddal elksztett eszttikus ltvnyt kell mutatniuk. A tvol-keleti szigetorszg gasztronmijban jratlanok gyakran hiszik, hogy az ottani szakcsokat szinte kizrlag a kpz- s iparmvszetbl ksztik fel a szakmra.
Egyes szakrtk szerint teljes bizonyossggal akkor beszlhetnk igazi japn telrl, ha azt csszbl meg lehet inni vagy plcikval lehet fogyasztani. A kanl Japnban nem igazn tekinthet hagyomnyos hasznlati eszkznek, gy gyakorlatilag az evplcika (mely a ngyszglet knaival szemben sima kr keresztmetszet, s annl ltalban rvidebb) mint - a kzen kvli - egyetlen eveszkz hatrozza meg a segtsgvel elfogyaszthat teleket.
Mivel a szigeten vszzadokon keresztl risi szegnysg volt, s a hsevst is tiltottk, egyltaln nem csoda, hogy alaplelmezst szolgl rizs mellett a tengerbl minden szabadon elrhett s ehett felhasznltak. Az is alapelv, hogy amelyik tengeri llny elg friss ahhoz, hogy nyersen elfogyaszthat legyen, akkor azt bizony meg is kell tenni.
Ismerkedjnk meg teht a japn konyha nhny nemzetkzileg is ismert rdekessgvel:

Sushi
rdekes mdon a sushi (hideg, kis falatkkra formzott vagy vgott rizses telek) kialakulshoz vszzadokkal ezeltt ppen a halak tartstsnak szndka vezetett el. A halszeleteket rizzsel s sval egytt kvekkel prselve elstk, majd nhny hetes vagy hnapos erjeds utn stk ki jra. Az erjedt, savanyks rizst eldobtk, a tartstott halszeleteket pedig rrtek ksbb megenni. Ez volt az si sushi, a funazushi. A XVIII. szzadban Tokiban, pontosabban az akkori nevn Edo vrosban kezdtk kszteni a modern vltozatot, melyet elbb edomaezushi, majd nigirizushi nven ismertek. A nigiri egybknt a kzi kszts sushi, melyet ltalban pronknt rendelnek s szolglnak fel. A maki vagy norimaki a hengeresen sodort, rold tpus sushi, melyet tengerialga-lapokba burkolnak, majd ltalban 6-8 rszre vgva tlalnak. A prselt fajta neve az oshi, melyet kockra vgva szolglnak fel, s vgl inarizushi nvre hallgat a tlttt szjakocsonya, azaz tofurold.
Sashimi
Ha eltekintnk a sushi rizsrsztl, s csak a mvszien hajszlvkonyra szeletelt nyers halakra (s sz-mos egyb tengerlakra) koncentrlunk, lthatjuk, ezeket nmagukban is felszolgljk, ez a sashimi.
Rizs
De nem kevsb fontos a rizs, mely a japn tkezsnek immr 2000 ve az alapjt adja. Annyira, hogy a reggelit, ebdet s vacsort japnul sz szerint reggeli, dli s esti rizsnek nevezik. Az alaptpusa a kiss ragads ftt, gzlt rizs, melyet ezrt knnyebb is az evplcikkkal kezelni. Aztn van a sushihoz val kiss ecetes fajta, tovbb a zldsgekkel s egyebekkel dstott, pirtott, tengeri algba csomagolt rizsgoly, s mg szmtalan formban kszl.
Ramen
Szjval zestett sr hsleves, melybe sok tszta s ltalban nmi hs is kerl.
Yakitori
Nhny darab hs bambusznyrson, melyeket fszeres mrtsokkal zestve fasznparzsos grillen stnek meg. Elssorban csirkt hasznlnak, de sok egyb hs is elfordul.
Tempura
Klnbz (rk, hal, hs, zldsg, gomba) falatkkat (lisztbl, tojsbl s vzbl habosra felvert) tsztba mrtanak, majd olajban hirtelen kistnek. Mrtogats cljra szolgl tempuraszsszal szoks felszolglni. Legjobb az e clra berendezkedett, hasonnev szaktteremben, ahol a vendgek krbelik s krbeeszik a szakcsot.
A shabu-shabu
Tulajdonkppen a hsfond japn vltozata, amikor hajszlvkonyra szeletelt marhablsznt helyeznek a forrsban lv hslevesbe, melyben egyidejleg hagyma s egyb zldsgek, gombk, tofu s tszta is f.
Sukiyaki
Slt hs, zldsg s tofufalatok, melyeket - klasszikus mdon - fogyaszts eltt nyers tojsba mrtanak. Ezek - az elbbivel egytt - ltalban az asztalnl, sajt kezleg kszlnek.
Teppan yaki
Az elz kettvel megegyezen szintn a nylt sznen kszl, de nem a vendgek kivitelezsben, hanem ppen a szrakoztatsukra kszti a brpulttal krbevett forr vaslapon. Mgpedig boszorknyos gyessggel s olyan tempban, hogy az mul vendgek alig tudjk szabad szemmel kvetni. Mellesleg a teppan yakiba igazn szinte minden alapanyag belefr, s nemcsak mutats, de nagyon zletes is lehet.
Nhny rdekessg a japn asztalokrl:
Wasabi
Eredetileg Japnban termelt klnleges aromj tormafajta, melybl lnkzld szn, igen ers (de viszonylag gyorsan ml csps rzst ad), aroms krmet ksztettek. Ma mr a legtbb wasabi egyltaln nem frissen s nem is a nvad nvnybl kszl, hanem klnbz tormaflk zldre festett, portott nagyzemi termkvel igyekeznek elrni az eredetihez hasonl zhatst. Fleg a sushitelek zestsre szolgl, de clszer nagyon vatosan bnni vele.
Shoyu, soy sauce vagy szjaszsz
Szintn a sushi zestsre hasznlatos. Nem rdemes azonban tlzsba vinni, mert a szja clja nem a dominancia, hanem az alapzek kiemelse, hangslyozsa. Azt is j azonban tudni, hogy a szsz nem a rizst, hanem az azt kiegszt telt hivatott izgalmasabb tenni.
Gari vagy shoga
Szeletelt gymbr, melyet a sushifogsok kztt, az zlels semlegestsre fogyasztanak.
Tofu
nmagban tulajdonkppen ztelen szjakocsonya, melynek rdekessge sajtos halmazllapotban van, s abban, hogy brmilyen zzel, krnyezetben jl alkalmazkodik.
Mit igyunk Japnban - vagy japn tteremben?
Az idelis ksrital a zld tea. Egszsges, segti az emsztst, elmossa az utzeket, s mindig felfrissti az zlelbimbkat a kvetkez fogshoz, kompozcihoz.
Termszetesen fbenjr bnt az sem kvet el, aki srt (de legalbb japnt) vagy bort iszik, azonban tapasztalati alapon legtbben azt igazoljk, hogy ezek a japn telekkel nem nyjtanak igazi gasztronmiai harmnit.
Aztn termszetesen ihatunk szakt, mely az elterjedt vlemnyekkel ellenttben nem rizsplinka. St egyltaln nem prlat. Egyszer erjeds eredmnye, ppen gy, mint a bor vagy a sr. Mgsem nevezhet rizsbornak vagy ppen rizssrnek. A bor elnevezssel ugyanis ersen ellenkezik, hogy nem szlbl, de mg csak nem is gymlcsbl, hanem gabona alapanyagbl keletkezik, ppen gy, mint a sr, de a srk kz sem sorolhat, hiszen a borokhoz hasonlan sznsavmentes, szoksos alkoholtartalma (15-20%) pedig messze meghaladja a srk tlagos szeszfokt. St a termszetes borokt is. A kategorizlsi problmt nem akarvn eldnteni, nevezzk taln rizsitalnak. Alapanyaga a rizs, leszt s vz. A homlyba vesz trtnelmi idkben, amikor mg remny sem volt arra, hogy feltalljk az iparilag ellltott, clirnyosan mkd lesztket, a szak ksztst nagyon egyszer hzilagos mdszerrel oldottk meg. A rizst megrgtk, majd az eredmnyt a falvak egsz rgsra fogott npe egyenknt belekpte a nagy erjesztednybe. Ksbb a technika haladsval ez az vszzados npi hagyomny szerencsre megsznt. Az italt eredetileg ltalban melegen szolgltk fel, de a flrertsek elkerlse vgett fontos leszgezni, hogy semmikppen sem forrn. jabban azonban sokan kedvelik 10 fok krli pincehmrskleten vagy mg ennl is alaposabban htve.
Kis japn (asztali) illemtan
A sajt evplcinkkal ne knljunk vagy adjunk t msoknak telt. A plcikkkal tilos mutogatni, rjuk telt szrni, lenyalni ket, az telben turklni, vagy vlogatni velk. Ha egyszer a plcinkkal felemeltnk valamit a tnyrunkrl, s beleharaptunk, egyk tovbb, mert nem illik visszatenni. Amikor a plcinkat nem hasznljuk, ne lltsuk a tnyr szlre, ne tegyk kzvetlenl az asztalra vagy a brpultra, hanem prhuzamosan, a (remlhetleg odaksztett) tartra.
A rizses-, tsztstlakat balkeznkkel egszen magasra emeljk, s a sznkhoz vezet immr csekly tvolsgot plcikkkal kzdjk le. A leves levt kzvetlenl illik meginni, a darabos rszt pedig a plcikkkal vesszk magunkhoz. A leves s tszta fogyasztsnl nemcsak szabad, hanem egyenesen illik szrcslni.
Bfgni viszont nem ildomos, st Japnban vagy japn trsasgban orrot fjni is nagy illetlensgnek szmt. ltalban nyilvnosan is, de az asztalnl klnsen.
tkezs vgn lehetleg soha ne hagyjunk a tnyrunkon rizst, mert ez udvariatlansgnak szmt.
Lehetleg ne krjnk kst vagy egyb nyugati eveszkzt, mert japn szemmel nzve ez azt jelenti, hogy az tel ehetetlenl s lvezhetetlenl kemny.
Az zestsre szolgl szjaszszt nem az telre (s fleg soha nem a rizsre) ntsk, hanem mindig kis tnyrkba helyezzk, amelybe a falatokat belemrtjuk. A szjaszszbl (s esetleg azt a wasabival sszekeverve) ne csinljunk nagy adag levest, mindig csak annyit ntsnk a kis mrtogattlkba, amennyit biztosan el is hasznlunk. Ha elfogyott, knnyen utnatlthetnk. A sushit a halas felnl mrtogassuk bele, mert a msik oldalnl a rizs sztzna, s akkor nemhogy elegnsan, de mg civilizltan sem tudjuk egyben bekapni.

|