Aumale mdra |
fstlt- nyelvet, sonkt, hideg sltet (esetleg disznhst), fstlt szalonnt aprra vgunk, sszekeverjk apr kockra vgott, prolt srgarpval, petrezselyem zldjvel, 2 tojs srgjval, tejfllel. Megszzuk s borsozzuk, megkenjk vele a borjcomb szeleteket. Azutn sszetekerjk ket, crnval tktjk s forr zsrban, fed alatt megproljuk. Mikor megpuhultak, kiszedjk, levesszk rluk a crnt. A levbe belehabarunk egy kevs lisztet, egy kis paprikt, felforraljuk, tejfllel zestjk s rntjk a hsra |
A la francaise (e: l frnszez) |
francisan, francia mdra. |
Acapulco mdra |
tenger gymlcsei vajas pirtson tlalva |
Angolos fzelk |
Srts nlkli fzelk. Ss vzben ftt zldsgekre tlalskor nyers vajdarabkkat tesznek. Bvebben: |
Angolosan - slt hs |
kzepn vresen. A flangolos stsnl a hs kzepe mr nem vres, csak hsszn. |
Angolosan |
(ha zldsg) fzve, majd forrn, vajjal tlalva. |
Au gratin |
csben slt (rtsd: stben). |
Bcskai mdon |
ha prkltes jelleg) sok friss zldpaprikval s paradicsommal (esetleg lecss) kszlt. |
Batthyny – rizs |
hagymval pirtva, majd erlevessel prolva s vajjal dstva. |
Bakonyi mdon |
tejfls-tejsznes, gombs, pirospapriks mrtssal. |
Bartalis mdra |
ha halszl, paradicsomprvel, vrsborral s cseresznyepaprikval. |
Bearni mrts |
trkonyos, tojssrgjval, ecettel s fszerekkel kszlt mrtssal. |
Bboros mdra |
a szrnyast sajt mjbl, szarvasgombbl, sampinyonbl ll keverkkel tltik. |
Bordi mdra |
vrsborral vagy bordi mrtssal (azaz: vrsborral, gyngyhagymval, csontvelvel, kakukkfvel, babrlevllel felerstett spanyolmrtssal) kszlt. |
Bordi (fr. Bordeaux nvbl) |
vrsborral vagy bordi mrtssal (azaz: vrsborral, gyngyhagymval, csontvelvel, kakukkfvel, babrlevllel felerstett spanyol mrtssal) kszlt.Spanyol mrts |
Bllr mdra |
valamilyen belssggel kszlt. |
Breton mdon |
babbal s paradicsommal |
Budapest mdra |
prkltlvel sszefogott - libamjas, gombs, fstlt szalonns, zldborss – raguval. |
Burgundi mdra |
vrsborral, vagy burgundi krettel (hsos szalonna gombval s gyngyhagymval pirtva). |
Cabernet mdra |
vrsborral s karamellel. |
Cdizi mdra |
amit sonkval ksztenek |
Cavour mdra |
a zsemlyemorzst sszekeverjk a reszelt sajttal) s zsrban vagy vajban hirtelen kistjk a panrozott hsszeleteket. Szardellamrtst s paradicsomsaltt, meg spagettit tlalunk mellje. |
Cecei mdra |
(ltalban) zldpaprikval. |
Chantilly mdra |
tejsznnel ksztve. |
Chili con carne |
mexiki, hsos babtel |
Cassoulet |
babbl s tbbfle hsbl kszlt egytltel tetejre sttt ropogs zsemlemorzsval (francia - ftel) |
Cigny |
ltalban fokhagyms hirtelenslt hs, slt szalonna-kakastarjjal tlalva. |
Cobalt mdra |
borsos s ers Chilipapriks lben. |
Colbert mdon - blsznszelet |
Pirtott gombval s barna gombamrtssal. |
Colbert mdon - borjborda |
natr sts utn gombamrtssal bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsval megszrva, majd vajjal megpirtva. |
Corneille mdra |
narancsszeletekkel bortva, zld fszerekkel. |
Creol (e:kreol) mdon – mj |
hagymn pirtott paradicsommal. |
Creol mdon – steak (e:sztk) |
pirtott gombval s paradicsommal, valamint rostlyos hagymval. |
Csabai mdon |
Fstlt kolbsszal kszlt. |
Csng gulys |
Olyan gulysleves, amelyben a burgonya helyett savanykposztt s rizst fznek. |
Cseh mdra |
ha fcn, vagdalt sertshssal, finomra vgott majornnval, petrezselyemmel, kakukkfvel, egy kis sval, borssal, paprikval (esetleg - ha van - szarvasgombval) alaposan megtltve, egy kis brandyvel meglocsolva. |
Csevapcsicsa |
Serts- s birkahsbl kszlt, rd alak, roston sttt vagdalt. Lsd mg:Mititei |
Dalmt mdon - paprika |
hagymval s vrsborral stve-prolva. |
Debreceni mdon |
ltalban fstlt kolbsszal kszlt. |
Dubarry mdon |
kelvirggal ksztett. |
Duna mdra - sertsszelet |
tojsrntottval tltve. |
Elisabeth Taylor mdra - ftt fstlt sonka |
petrezselymes ananszraguval. |
Elzszi mdon |
Rendszerint savany kposztval (olykor virslivel) ksztett. |
Erdlyi mdon |
ltalban trkonyos. |
Erdszn mdra - kret |
pirtott gomba s hsosszalonna, burgonyval, valamint vajas pecsenyelvel. |
Erdszn mdra |
Erdei gombval ksztett. |
szaki mdra |
metltre vgott csirkehssal s zldsgekkel, citromlvel s cukorral zestve |
Flangolosan - slt hs |
A flangolos stsnl a hs kzepe mr nem vres, csak hsszn. |
Flambrozva |
Magas alkoholtartalm folyadkkal lentve s a szervrozskor meggyjtva. |
Florentin mdra |
(Ha fogasfil) fzve, majd parajjal, besamellel s sajttal tstve. |
Foie gras (fr) |
"zsros (liba, kacsa)mj" ltalban eltel, a francia konyhamvszet egyik hidegen, melegen, nmagban, vagy gymlccsel felszolglt klnlegessge. A hagyomnyos mjtl, a vajas, telt zvilga klnbzteti meg. Fogyaszthat ftelknt is. |
Francisan - mj |
tzdelve, majd vajba valamint morzsba mrtva s roston megstve. |
Fszeres kreggel |
(pldul szzpecsenye egyben) fszervajbl s morzsbl kszlt pppel bevonva, elstve, majd stben kszre stve. |
Frankfurti |
virslivel (s tbbnyire kelkposztval) kszlt. |
Fridatt |
palacsintt metltre vgjuk, s erleveshez adjuk bettknt. |
Fritadella |
hideg vagdalt hs fszeres kreggel (Pldul szzpecsenye egyben) fszervajbl s morzsbl kszlt pppel bevonva, elstve, majd stben kszre stve. |
Gazpacho (gszpcs) |
hideg spanyol zldsgleves. A gazpacho annyifle, ahny telepls van Spanyolorszgban. Csak friss zldsgekbl ksztsk, s nagyon hidegen - jgkockkkal tlaljuk. |
Giuseppe (e:gyuzeppe) mdra - spagetti |
sonkval, gombval, paradicsomosan s pezsgvel valamint kemny tojssal dstva. |
Glasszrozva (e:glazrozva) – hs |
sts kzben kenegetve. |
Glasszrozva |
Valamilyen bevonattal fnyezve, (gyakran) cukorbl vagy mzbl kszlt karamellben tforgatva. |
Gratinrozva |
tojssrgval kevert tejfllel, vagy besamelmrtssal lentve, s stben megstve. (Rendszerint prolt zldsg, hs vagy hal) |
Hawaii mdon |
anansszal kszlt. |
Hentes mdra - mj |
szalonnval tzdelt, lisztbe forgatott, zsrban slt. |
Hentesn mdra |
szalonnval, ecetes uborkval kszlt. |
Holstein mdon |
tojssal, tkrtojssal. |
Jasszony mdra |
minden jval dstva. |
Kalocsai mdon |
paprikval, s paprikval. |
Kassai mdra |
sonkval kszlt. |
Kecskemti |
ltalban barackplinkval, vagy srgabarackkal kszlt. |
Kedvessy mdon – blsznszelet |
slt libamjjal s borjvesvel, valamint gombapppel s kapros-papriks mrtssal. |
Kedvessy mdon – natr vadslt |
gombval, krutonnal, tejsznes, fehrboros, konyakos, citromos mrtssal. |
Kertszn mdon |
vegyes zldsggel ksztve. |
Kijevi |
szerecsendival s sajttal zestett fszervajjal tltve, majd kirntva. |
Kolozsvri gulys |
Olyan gulysleves, amelyhez a burgonyval egy idben, vkonyra szeletelt deskposztt adnak. |
Korhely |
(rendszerint) savanyks jelleg vagy valamilyen szesszel kszlt. |
Kossuth rostlyos |
szalonns prkltlben prolva, gombapppel tlttt burgonyval krtve. *Kotlett = Csontok kztt szeletelt borda hirtelen kistve. |
Lyoni mdra |
slt (szalma) hagymval, ltalban a hagyms rostlyoshoz adjk. Nagyon finom, csak nehezen emszthet, dits teleknl nem adhat. |
Magyaros |
lecss (esetleg prkltes), tbbnyire csps papriks... |
Magyarvri |
(ha pulykamell) a natrszelet pirtott gombval, sonkval, sajttal bortva, majd grillben tstve |
Maki |
(rendszerint) hagyms |
Marinlt(marinrozott) |
ss, ersen fszeres, ecetes lben pcolt, rendszerint hal, zldsg vagy vadhs. |
Marschal mdon - mj |
slt hsos szalonna-kakastarjjal. Bvebben... |
Medici mdra - blsznszelet |
choron mrtssal, azaz: paradicsomprvel dstott bearni mrtssal, szarvasgombval dsztve. |
Medium – hs |
kzepesen tstve, azaz bell mg csak rzsaszn. (Az "angolos"-nl egy kicsit sltebb). |
Mszros mdra - borjborda |
borjmirigybl, velbl s pirtott gombbl ksztett raguval. |
Mexiki mdra |
(rendszerint) chilis vagy kukorics |
Milni mdon – borjborda |
reszelt sajttal kevert zsemlemorzsval panrozva s milni makarnival krtve. |
Milni mdon – rizs |
gombs, sonks, paradicsomos raguval s reszelt sajttal. |
Milni mdon |
ltalban milni makarnival krtve. |
Mirepoix (mrpo) |
megtiszttott s felkockzott srgarpa, zellergum, valamint prhagyma keverke. A hagyomnyos francia konyha (le grand Cuisin) egyik fontos segdanyaga. Kiegszthet mg petrezselyemgykrrel, pasztinkkal, valamint petrezselyemmel is. |
Mise en Place (miz an placc) (eljrs) |
a tnyleges fzsi folyamat meggyorstst szolgl elkszt mveletek - pldul a hozzvalk feldarabolsa, vagy mrtsok, alaplevek fzsnek, stb. - sszefoglal neve. |
Miszo |
Nagyon sr, stt, kiss darabos szjaszsz. Japnban levest is ksztenek belle, a hsleveskockt helyettesti. zsiai boltokban beszerezhet. |
Murat mdon – borjszelet |
natrsts utn fehrboros, vajas, trkonyos pecsenyelvel meghintve s egy szelet sonkval bebortva. |
Napprozva |
mrtssal thzva |
Normandiai |
(Rendszerint) almval, almaborral, vagy almaplinkval kszlt. |
Orly mdon |
srtsztba mrtva s kistve. |
vri borjszelet |
gombapppel, gpsonkval s (vri) sajttal bebortva |
Paella |
spanyol nemzeti tel, nevt arrl az ednyrl kapta, amiben ksztik. Alapanyaga rizs, valamilyen hsflvel elksztve. zestse nagyon vltozatos, minden tjegysgnek, minden hznak ppgy van paella-specialitsa, mint ahogy nlunk is minden tjegysgnek a maga halszlje. |
Palcgulys (palcleves) |
A gulysleves zldbabbal kszl s tlalskor tejflt adnak hozz. |
Prizsiasan |
lisztbe s felvert tojsba bundzva. |
Pekingi (knai konyhai irnyzat) |
az des-savany zek jellemzik. |
Pkn mdra – blsznszelet |
gombapppel egytt tojsos burgonyappbe burkolva s megstve, barna fszermrtssal tlalva. |
Pompadour mdra – blsznszelet |
gombapppel egytt tojsos burgonyappbe burkolva s megstve, barna fszermrtssal tlalva. |
Posrozs |
fszeres, ltalban savanyks lben val, lassan, gyngyzve forral fzs. |
Provanszi mdon |
majornna, kakukkf, rozmaring s fokhagyma keverkvel ksztve. |
Rc |
(ha ponty) ftt krumplival, lecsval, tejfllel s fstltszalonna-tarjokkal stve |
Ratatouille |
(fr.) cukknivel s padlizsnnal ksztett lecs |
Rszeges |
valamilyen szesszel kszlt |
Rbert mdon |
gombs, uborks, kiss mustros spanyolmrtsban. |
Rossini mdon – kret |
tszta parmeznnal, libamjjal s Marsala-mrtssal. |
Rossini mdon ksztett |
libamjjal, szarvasgombval s madeira mrtssal. |
Royal (rojl) – adalkkal |
tojssrgja s tejszn keverke, amit az tel srtsre (legrozsra) hasznlnak. |
Royal mdon – blsznszelet |
bearni mrtssal, szarvasgombval dsztve. |
Rumpsteak (ramsztk) |
htsznszelet. |
Sarah Bernhardt mdon |
feketeerdei sonkval s rpirtott sajttal. |
Schwarzwald mdon |
feketeerdei sonkval s rpirtott sajttal |
Souvaroff mdon |
konyak, libamj, szarvasgomba s madeira hozzadsval kszlt. |
Stefnia mdon |
ftt tojssal tltve |
Strasbourgi mdon |
libamjjal vagy libamjprvel (s gyakran gombval) kszlt. |
Stroganoff mdon – blszncskok |
finomra vgott gyngyhagymval vajon megpirtva, fszerezve s tejsznnel beforralva. |
Stroganoff mdon – vadhs |
gombval, ecetes uborkval, kaprival s borral ksztve. |
Szchenyi - ha vadhs |
tejsznes, sonks, baromfimjas, tojsos tltelkkel s vrsboros mrtssal. |
Szchenyi fcn |
libamjjal, gombval, vajas, fehrboros, konyakos pecsenyelvel, valamint gesztenyeprvel krtve. |
Szchenyi rostlyos |
szalonns prkltlben prolva, zldpaprikval s paradicsommal, valamint ftt srgarpval, burgonyval s zldborsval gazdagtva |
Szecsuni |
csps jelleg |
Szegedi gulys, vagy rostlyos |
csipetkvel, vagy vegyes zldsggel. |
Szkely mdon |
savany kposztval kszlt |
Szentgyrgyi mdon |
hagymn pirtott gombval, zld- s paradicsompaprikval. |
Sztrapacska |
reszelt burgonybl kszlt galuska, juhtrval, slt szalonnval |
Talleyrand kret |
makarni sajttal, szarvasgombval s libamjjal. |
Tnyrhs |
ftt marhahs hslevesszeren elksztve. A htszn lapos rsznek csonttal egytt levgott szelete. |
Tatrbeefsteak |
bepcolt, tbbszr ledarlt, fszerezett blszn, pirtssal tlalva |
Tavasziasan |
prolt vegyes zldsggel |
Tiszai halszl |
tszta nlkl kszlt |
Tokaji mdon |
borral kszlt |
Tournedos |
kb. 8 deks blsznszeletek |
Trffel |
szarvasgomba |
Tzdels |
szalonnval, fokhagymval, fszerekkel tzdelt hsok ksztse |
Udvarmester mdra |
fszeres vajjal tlalva. |
Julienne mdra |
hajszlvkony szlakra szelt zldsggel. |
Vesztfliai mdon |
slt sonkval s madeira mrtssal. |
Victor Hugo mdra |
(blsznszelet) bearni mrtssal, ajkagyrvel dsztve |
Villa Franca mdon |
(ha blsznszelet) vajban pirtott gombval s natr tojslepnnyel bebortva, kln madeira mrtssal; |
Villa Franca mdon |
(ha vadhs) gombval, tojssal, vrsborral s Barna (spanyol) mrtssal ksztve. |
Vinaigrette mrts (vinagrett) |
(saltkhoz, sltekhez, haltelekhez). fszerek, s saltaecet hozzadsval kszlt mrts |
Well done mdon |
jl tstve |
Wellington mdra – blszn |
gombapppel leveles tsztban megstve, s madeira mrtssal tlalva. |
Wilson mdra – sonka |
elfzs utn szegfszeggel s karamellel stve, sherrys-hsleveses mrtssal tlalva. |