Knai konyha
2010.12.18. 15:40
Knai konyha
A Wikipdibl, a szabad enciklopdibl
 |
Ez a szcikk a knai nevek pinjin trst hasznlja, kivve a magyaros trsban meghonosodott neveket. |
Knai konyha gyjtnven emltik a Knban honos fzsi eljrsokat, teleket s tkezsi szoksokat, br a megnevezs ers ltalnosts. Egysges knai konyha valjban nem ltezik, az orszg risi terlete s sokszn nemzetisgi megoszlsa miatt igen vltozatos s helyenknt jelentsen eltr mdszereket, tkeket tallunk.
Terleti megoszls
Knn bell 8 nagyobb regionlis konyht szoks megklnbztetni:
telek
Az tkezs Knban tradicionlisan kt fontos sszetevbl ll: sznhidrtbl (ez tbbnyire rizs, vagy tszta) illetve az ezt ksr s kiegszt egyb fogsokbl (hsok, zldsgek, halak, tlttt tsztk s tofu). Ffogs abban az rtelemben, mint nlunk nincsen. A leves nem felttlenl eltel, sokszor az tkezs vgn vagy vge fel hozzk ki. A rizs illetve az ebbl kszlt tszta Dl-Kna alapvet lelmiszere, de az szaki rgiban inkbb a bzbl kszlt tszta dominl.
Eszkzk
Tlttt tsztk bambusz gzlben
Eveszkzk
Knban hagyomnyosan evplcikt hasznlnak a szilrd telek fogyasztshoz, ezrt ezeket ltalban apr falatokra (kockkra, cskokra) vgva tlaljk. A knai kultrban nem terjedt el a villa s ks hasznlata az asztalnl. A leveseket lapos, szles, jellemzen porceln kanllal eszik, kicsi porceln csszkbl. A rizst vagy tsztt szintn csszbl fogyasztjk. A rizst ltalban ragadsra fzik, gy plcikval is knnyen fogyaszthat.
Egyes legendk szerint a plcikk hasznlatt Konfuciusz mester vezette be Knba. Ekkor az orszgban heves harcok dltak, s Konfuciusz, mint blcs gondolkod arra a megllaptsra jutott, hogy "mrpedig az erszakot szmzni kell az asztaltl". gy kerlt le az evpalettrl a mindenfle szr- s vgeszkzk hasznlata.[forrsa?]
Konyhai eszkzk
A knai szakcs a darabols s aprts elvgzshez brdot hasznl, ennek lvel darabol, fokval s lapjval puht s morzsol. Az aprbb csontokat nem veszik ki a hsbl, hanem egyszeren csonttal egytt daraboljk a hst a brddal (pldul a csirkt). Az univerzlis fzedny a wok, melyben stni, fzni, prolni egyarnt lehet. Halak, zldsgek s tlttt tsztk gzben trtn prolshoz hasznlnak bambuszednyeket, melyeket egy wokba egymsra helyezve egyszerre tbbfle tel is gzlhet, aljuk kevs levest vagy vizet ntenek. A rizst manapsg mr jellemzen elektromos rizsfz kszlkben ksztik.
Tlals
"Ezerves", avagy "szzves" tojs, a knai konyha hressge. Hamu s oltott msz keverkbl egy krmes jelleg anyaggal vonjk be a kacsatojst, majd tlals eltt egy hvs helyen msfl hnapig hagyjk nyugodni
Knban hagyomnyosan kln csszben kapja mindenki a rizst vagy tsztt (sokszor csak az tkezs vgn), illetve egy msik csszt kis kanllal a leveshez. A tbbi fogst az asztal kzepn helyezik el, ezekbl mindenki vehet a plcikjval s azt eheti a rizs mell, vagy magban. Az ttermekben az tfs s annl nagyobb asztalok a legtbbszr kerek alakak, kzepn sokszor forgathat tlcval, hogy mindenki knnyen elrhesse s maga fel fordthassa azt az telt amelybl venni szeretne. ltalban mindenki eltt van egy kisebb lapos tnyr is az asztalon, ahov a kzprl kiemelt falatokat lehet helyezni, de ide kerlnek a csontok, vagy pldul a rk pnclja is. Ezeket a tnyrokat egyes ttermekben egy tkezs alatt tbbszr is cserlik attl fggen, mennyi hulladk gylt ssze rajtuk. A halat sokszor egszben prolva teszik az asztalra s nem daraboljk aprra. A puhra prolt halbl knnyedn vehetk ki kisebb falatok a plcikval.
ltalnos szably, hogy legalbb eggyel tbb fajta fogst kell rendelni, mint ahnyan az asztalt krbelik (a rizst nem szmtva). Az ttermekben a fogsokat nem egyszerre hozzk ki, hanem amint elkszlnek, folyamatosan hozzk. ltalban az a j, ha marad valami az asztalon, amennyiben minden elfogy, illik mg rendelni.
A Hot pot ttermekben az asztal kzepn egy fazk van, amiben a levest gzlng vagy parzs tartja forrsban, s ebbe a folyamatosan rotyog lbe teszik bele a nyers s elfztt alapanyagokat.
Lsd mg
Kls hivatkozsok
|